RESEPI HARI INI: MI GORENG MAMAK VERSI PKP

PENULIS: NURUL ASYIQIN JAAFAR
SEGMEN: RESEPI

Sudah jemu dengan ketupat dan rendang sepanjang PKP raya tahun ini? Ayuh kita cuba menu yang sangat mudah ini, mee goreng mamak versi PKP. Kenapa saya gelar mi goreng mamak PKP?

Tatkala rakyat diperintahkan untuk mengehadkan pergerakan mereka, sudah pasti kita perlu bijak merancang pembelian bahan-bahan mentah di dapur. Jadi disebabkan bahan utama menu ini adalah mi kuning, resepi kali ini akan menggunakan mi spaghetti sebagai bahan utamanya.

BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN:
1 paket mee spaghetti (Direbus)
1 biji bawang besar, bawang putih (Dikisar)
1 mangkuk pes cili giling
1 mangkuk kicap manis
1 mangkuk sos cili, sos tomato, sos tiram
1 mangkuk ayam/fishcake/meatball/seafood (Dipotong dadu)
sayur-sayuran: tomato & sawi

HIDANGAN UNTUK 8 ORANG MAKAN


CARA-CARA MEMASAK:
Langkah 1: Kisarkan bawang besar, bawang merah.
Langkah 2: Tumiskan bahan kisaran bersama pes cili giling dan ayam.
Langkah 3: Masukkan kicap manis, sos cili, sos tomato dan sos tiram.
Langkah 4: Masukkan mee spegeti yang direbus. Kacau sehingga rata.
Langkah 5: Masukkan sayur. Siap dihidang.

SELAMAT MENCUBA!


Thank you for reading.
Website: www.city.edu.my
Facebook: cityumalaysia

Comments